Skaraborg

Det sägs ju ofta att man kan mer om sevärdheter längre bort än sin egen hemtrakt. Detta gäller även oss, eller åtminstone bloggar vi mer om tex Skåne än området vi bott i stor del av livet. Om man tänker efter kan man ju en hel del om natur och kultur även på fd hemmaplan men det är liksom vardag så det glöms bort.
Det tänkte vi ändra på nu! Tillsammans har maken och jag tänkt på vad vi uppskattar och vad som kan ses som turistiskt och kommer nu med en ny serie inlägg: Skaraborg. (Vi har ju inte så mycket och göra just nu med flytt om tre veckor… ;D )

Varnhems Klosterkyrka

Har ni tänkt på en annan sak med att turista? Detta med kyrkor? Hur många går i kyrkan på hemmaplan för att se konst och historia? Hur många har varit i kyrkor utomlands för samma sak? Jag tänker på att gå in i St Peterskyrkan i Rom, Notre Dame i Frankrike eller Sagrada Familia i Spanien. Vi ser på samma sätt när vi kollar kyrkor i Sverige. Ni kommer märka att det finns en del med i inläggen om Skaraborg. Det är samtidigt ett sätt att göra utflykter som inte kostar; som om det inte är gudstjänst eller dylikt är tyst och lugnt! Musik i kyrkor är härligt. Det blir sådan akustik!

Skara domkyrka
Bild från Skaraborg.se

Vad är Skaraborg?
Skaraborg ligger mellan Vänern och Vättern i Västergötland.
1997 blev Skaraborgs län en del i Västra Götalands län men hade varit ett eget län sedan 1634. Skaraborg finns ändå kvar som en del i Västra Götalands läns östra vad gäller sjukvård, tingsrätt, lokaltrafik, lokalradio liksom i en egen valkrets i riksdags- och landstingsval.
Fram till 1997 tillhörde Mullsjö och Habo Skaraborgs län men de gick då över till Jönköpings län.

De större städerna är Skövde, Lidköping och Falköping, om man ser till folkmängd. Skulle man se till area är Mariestad störst.

magnoliamagis.se

Vi hoppas kunna tips om lite av våra smultronställen och det kommer finnas länkar för den som vill läsa mer. Då kör vi!

Länk:
Västsverige
Lokalproducerat karta

/M

6 kommentarer

 1. Vart flyttar ni? Bara byte av campingplats eller blir det hus nånstans? /Ulrika

 2. Så sant, att man ofta är mindre uppmärksam på saker på hemmaplan. Jag kommer också försöka skriva lite om lokala saker på bloggen framöver.

 3. Vad kul! Och jag håller helt med! Ibland går vi i Stockholm och så säger vi ”detta skulle vi ha fotat om vi hade varit utomlands” haha. Sedan fick jag plötsligt ett uppdrag att skriva ett reportage om Stockholm för en husbilstidning och då började vi ”panikturista” haha inför reportaget. Och insåg förstås att det var intressant! Nu har vi en plan på att beta av museer och liknande i Stockholm, lite då och då, ett i taget … 😉 Ser fram emot mer om Skaraborg! 🙂

  • Magnolia Magis

   16 mars, 2019 at 10:37

   Så roligt att ni hänger med! Visst är det nyttigt att ta på turistögonen och upptäcka vad mycket vi har! Det händer att vi får frågan, som jag tror ni också får: Vad ska man inte missa när man är i Skaraborg/ Stockholm. Då står man där som ett frågetecken. Missa? Eh?? Jasså den stenhögen…! ;D

Skriv gärna :) Vi blir så glada då!

© 2020 Magnolia Magis

Tema av Anders NorenUpp ↑