Skaraborg: Vallebygden

Det är spännande att skriva om sina hemtrakter och igår när det äntligen var sol fick jag (frugan) lust att åka just i vackra Valle! Sagt och gjort! Här kommer dagsfärska bilder från ett fortfarande kallt Valle. Tyvärr gör sig inte bilderna riktigt än. Om en månad drygt, DÅ är här som bäst med vitsippor och björkar som knoppas. I maj blommar här körsbärsträd i massor! Är ni i trakterna eller vill göra en vacker utflykt så är det som bäst då. Även sommarpicknick passar perfekt här.

Om man åker från Varnhem och över väg 49 mot Öglunda, svänger vänster mot Eggby så kommer man köra underbara vägar i Valle naturreservat. Inte mindre än sex naturreservat finns här. Här är kullar och sjöar efter inlandsisen för ungefär 10 000 år sedan. (Åker du rakt fram kommer du till Öglunda med Jättadalen.)

Färist. Tänk på Allemansrätten och var varsam om naturen!
Det finns mycket bra skyltar med information om natur, djur och historia.

Här finns Drottningkullen. Historien fascinerade mig som barn.
Det berättas att drottning Ulrika Eleonora var på besök på Höjentorp. Från den kulle hon stod på och såg ut över Varnhem och kullarna såg hon Höjentorps slott brinna år 1722. Därav namnet.

Drottningkullen. Tänk vår och sommar… Picknickfilt och fikakorg.. bra bok kanske?
På Drottningkullen ser man hela Varnhem och berget Billingen. Klosterkyrkan långt bort i mitten.


Den vackra Kungsbron som man åker på mellan Östersjön och Trädgårdssjön har kungakrona på räckena. Här finns dock en mörk historia som jag lärde mig nyss genom att ha kikat i Skaras turistbroschyr Hitta ut
Så här skriver dom: ” På påskafton 1858 gick kyrkvärdssonen Claes Förberg med pigan Maria Andersdotter mot sina föräldrar i Varnhem. Han hade gjort henne havande och visste att hans föräldrar inte skulle acceptera det, så i desperation dränkte han henne här vid bron. För detta dömdes han till döden och avrättades 1859 genom halshuggning på galgbacken i Ljungstorp. Detta var den sista avrättningen på Valle härads avrättningsplats. Claes Förbergs familj hanterade tragedin genom att låtsas som om han aldrig hade funnits och radera honom från alla familjebilder. ”

Kungsbron
Kronan i räcket

Vi fortsätter till Höjentorps slottsruin..

Höjentorps gård har anor från minst år 1283 då den tillhörde biskop Brynolf Algotsson. 1527 kom den dock att tillhöra kronan. Karl IX hade innan han blev kung då byggt ett litet jaktslott på marken. Det kom att ges i bröllopsgåva år 1647 av drottning Kristina till Maria Euphrosyne, när hon gifte sig med Magnus Gabriel de la Gardie. Han lät bygga ett barockslott i trä. Här bodde han ofta medan Läckö Slott byggdes. Det var ett populärt tillhåll för kungar och drottningar ända tills slottet brann ner.

Här var tyst och stilla. Det enda som hördes var fåglar som kvittrade.

Höjentorps slott på ett kopparstick från år 1694. Ur Suecia antiqua et hodierna.
Höjentorp slott
Lite historia
Slottet brinner 1722
trappan upp till platån där slottet legat
Till vänster kunde man kika ner i källaringången.

Under sin Västgötaresa 1746 var Carl von Linné här och verkar ha gillat trakterna för han skrev i vackra ordalag om Valle. På Höjentorps gård, en bit från Höjentorps slottsruin hade även potatismannen Jonas Alströmer lantbruksskola ”Schäferi” under 1700-talet.

Höjentorp gård idag. När man kommer från detta hållet brukar det alltid lysa upp i skogen så vackert där det ligger.

Åker man vidare kommer man till Eggby kyrka. Mitt emot kyrkan ligger ett hus nere vid sjön. Detta var min skola i första och andra klass! Kan man fatta? Rena Bullerbyn. Vi var två årskurser ihop. Vi gick tre dagar ihop, en dag ena årskursen och en dag ledigt. I min klass var vi 3 tjejer och 6 killar… 18 elever i båda klasserna! En helt underbar lärarinna med mycket idéer om alternativt och odling. Sommartid hade vi egna land, hoppade hopprep på grusgången eller lekte kurragömma. Vintertid kunde vi åka skridskor på sjön.
På den tiden gick alla barn själva till skolan och det var inget konstigt med det.
Nej jag talar inte om 1800-talet utan faktiskt ljuva 70-talet..;D Ok vidare..

Eggby kyrka
Parkeringen och sjön nära
Det gula huset som skymtar var vår skola
Eggbyskolan. Idag är här privatbostad. De har även Antik och loppis här på sommaren.
Sjön alldeles bakom


Förbi Eggby mot Lerdala kommer vi till mycket trevliga Flämslätts stifts- och kursgård. De har god mat i restaurangen och trevlig personal. Har funderat på att fira jul här då det verkar mysigt! Sommartid är det fint att bada i sjön. Här finns hotellrum eller vandrarhem. De är också mycket duktiga på att ge tips på mer utflyktsmål.

Flämslätts stift- och kursgård. Foto: Västsverige.com
Kyrkan på Flämslätt

Ett stenkast från Flämslätt finns Gröna Lund, en av Sveriges bevarade levande Folk Parker med fika och aktiviteter under sommaren. En golfbana ligger också här. Vid snö finns en stor pulkabacke där många familjer gör utflykter till. Själv kommer jag ihåg att jag tyckte backen var otäck när jag var liten för den var så brant och lång.

Gröna Lund i Lerdala. Här är mycket aktivitet på sommaren!
Den fruktade backen… Här är Billingens golfbana. Kuperad!

(Fortsätter man denna väg kommer man till Lerdala och vidare till antingen Timmersdala eller Skövde. Mer i Skövdeinlägget! )

Tillbaka genom Eggby och mot Axvall-Skara. I korsningen ut på stora vägen, väg 49, ligger Axevalla Hed.
Heden har använts som övningsfält för militären sedan slutet 1600-talet fram tills 1910-talet. Även stora övningar där norska trupper var med.
Där Västgöta regementes läger var, finns nu Axevalla folkhögskola.
I lägerhyddorna från 1903 finns i dag Garnisonsmuseet Skaraborg, ett av Statens Försvarshistoriska museum. Här kan den som är intresserad av soldatregistret även kika.
Ett stort antal gånggrifter från stenåldern fanns tidigare på heden men de togs bort i början av 1800-talet.

Korsningen Skövde Skara. Heden rakt fram
Garnisonsmuseet

När vi åker vidare på väg 49 mot Skara kommer på höger sida först Axevalla travbana som har StoChampionatet i juli. Som ni märker stannar jag inte till här. Har faktiskt aldrig varit inne på travbanan. Maken däremot har varit där och gjort TV-jobb bland annat.

Axevalla travbana

Fortsätter man in på vägen kommer man till Skara Sommarland. Här har vi dock varit några gånger när barnen var små, ja även innan barnen kom.. Stor lek och vattenpark för alla åldrar. Skandinaviens största tror jag det står i reklamen.

Skara Sommarland. Än är här lugnt och tomt men till sommaren ringlar köerna långa.

Så om själva Skara kommer i nästa inlägg.
Har du några egna tips inom denna del av Skaraborg? Skriv gärna en kommentar!

/M

6 kommentarer

 1. Tänk att vi bott i dessa vackra trakter 🙂

 2. Så ni passerade alltså 10 meter utanför vårt hus,utan att känna kaffedoften?!
  Hmmm 😁

  • Magnolia Magis

   20 mars, 2019 at 22:04

   ;D Jag kikade faktiskt in på tomten om det såg ut att vara någon hemma mitt på dagen,men det var så stilla och lugnt.. Ringer och kollar nästa gång!;)

 3. Vilket härligt vårväder ni verkar ha! I går blev världen vit igen här hos oss, men det mesta försvann igen i dag.

Skriv gärna :) Vi blir så glada då!

© 2020 Magnolia Magis

Tema av Anders NorenUpp ↑