
Här fortsätter vår resa i minnen och verklighet. Vi försöker komma ihåg våra smultronställen och vad som kan vara intressant som turist i vår hembygd.
Jag kan också rekommendera att kolla upp sin turistbyrå på hemmaplan där man kan upptäcka saker man missat! De har också broschyrer att ladda ner.
Nu är vi i staden som gett namn åt hela området vid länsindelningen år 1634. Skara borg var ett slott på 1500-talet. Det finns en stenskulptur på platsen där den låg.

Det fanns också en medeltida borg Gälakvist från 1200-talet som alltså inte är själva Skaraborgs slott.

Skara Domkyrka, denna magnifika, mäktiga kyrka! Här finns mycket att titta på inte minst alla de vackra fönstren av Bo Bescow.
Skara stift var det första i Sverige. ( Jag märker att det är mycket i dessa trakter jag skriver störst eller först i Sverige..hm..)
Det har anor från 1000-talet men har ändrats om och restaurerats under århundradens gång.








Turistbyrån och Gamla biblioteket finns i vackra huset mitt emot Domkyrkan. De är mycket trevliga och hjälpsamma inne på turistbyrån så här kan du få mer tips om trakten.
Om ni vill ha hjälp med att hitta sevärdheter i stan kan jag rekommendera turistbyråns broschyr Temavandringar. Då får du karta och kort historik med på vägen. Finns att ladda ner här.

Biblioteket sägs vara ett av de första i Sverige och här finns Sveriges äldsta bok bevarad, Skaramissalet från 1100-talet. Ett stort släktforskningsrum finns för den som vill söka sina rötter. När man kommer in i gamla biblioteket fick jag som boknörd wow-känsla! Vilket bibliotek! Självaste Oscar I godkände byggandet av detta bibliotek 1859 och jag instämmer i ”godkännes”.





Västergötlands museum
Förutom att kunna se om utgrävningarna av Kata Gård i Varnhem finns här alltid utställningen av de Bronssköldar som hittades i en åker i Fröslund. Det finns en liten biosalong där man kan välja vad man vill se mer om. Skara Medeltid med Sveriges äldsta biskopsstol finns här och konstnärinnan Agnes de Frumerie från Skövde tillhör också basutställningarna. Därutöver finns tillfälliga utställningar, se deras hemsida för att få veta vad som händer just nu.





Det finns ett till relikskrin, Eriksbergsskrinet på Historiska museet i Stockholm, som båda tros ha gjorts i Västergötland under samma tid.

Utanför museet kan man vandra runt bland gamla byggnader från Skaraborg i Fornbyn. Här vet jag av erfarenhet att de har spelmansstämma men även andra aktiviteter på sommaren.


På grunden av det gamla fransiskanerklostret, S:ta Katarina från 1200-talet, är Veterinärmuseet byggt. 1775 startade här Linnés lärjunge Peter Hernqvist en veterinärutbildning. I källaren finns rester av klostret kvar.
Strax bakom finns Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)och djursjukhus.

Jula startade här liksom Skara SlöjdDetaljer. På Jula hotell & Konferens finns även svensk konst av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Peter Dahl.


Bert Karlsson har gjort mycket för nutida historia med bla Skara sommarland och Marianne Grammofon AB. (Det finns många duktiga musiker och kompositörer härifrån trakterna. Se bara Melodifestivalerna.. )Nu har han, med flera, ett projekt som heter Rullebo. Smarta, billiga boende att ställa där man vill! Mycket intressant.

Gustafssons Konditori på Klostergatan 3 kan jag varmt rekommendera! Gott fikabröd och trevlig personal. Fick barndomsminne av Birgittabröd som de hade, det köpte mamma och pappa förr! (Mamma hade även tipsat om Nockes café där hon var redan på 60-talet . )
Mitt emot hade jag sån tur att det fanns en sybehörsaffär..;D Trevligt! Lite senare hittade jag en till affär med tyger mm. På Järnvägsgatan 8 ligger Maritas textil och interiör. För den som gillar sånt.. 😉 (Som ni märker är jag själv på utflykt och skriver, maken håller som bäst på hemma med Wolfie. )



Det finns ett Järnvägsmuseum som är lite klurigt att hitta till. GPS rekommenderas eller fråga någon. Det går att åka ånglok mellan Skara och Lundsbrunn på sommaren och 28 april har de tågsläpp efter vintern! 😀
Se deras sida för tidtabell mm.


Lundsbrunn och kurorten.
När jag körde förbi här var hela stället stängt. Detta hade jag inte hängt med riktigt. Slutet 90-talet jobbade jag extra här efter min SPA-terapeut utbildning och då var här full fart, men ok det är ett tag sedan. Jag googlar och läser på
Skaraborgs Läns Tidning om nya ägare sedan i december. De håller på att renovera och rusta upp gamla kurorten för att kunna öppna upp i år. Roligt!Lycka till!
Här har sedan 1700 talet druckits brunn ur Odenskällan, och det byggdes ett lasarett här 1817 med donation av G. Piper. Än idag är Piperska öppet.



Det var lite om Skara, och som sagt: bor du här eller har något mer att tipsa om så skriv gärna en kommentar!
Länktips:
Temavandringar
Skara turist
Skara kommun
Pilgrimsleder,
Pilgrimsleder Skaraborg
Skara Domkyrka
/M
Skriv gärna :) Vi blir så glada då!