Skara kommun

Här fortsätter vår resa i minnen och verklighet. Vi försöker komma ihåg våra smultronställen och vad som kan vara intressant som turist i vår hembygd.
Jag kan också rekommendera att kolla upp sin turistbyrå på hemmaplan där man kan upptäcka saker man missat! De har också broschyrer att ladda ner.

Nu är vi i staden som gett namn åt hela området vid länsindelningen år 1634. Skara borg var ett slott på 1500-talet. Det finns en stenskulptur på platsen där den låg.

Skaraborg slott på platsen där slottet låg

Det fanns också en medeltida borg Gälakvist från 1200-talet som alltså inte är själva Skaraborgs slott.

Gälakvist borg på Västergötlands museum


Skara Domkyrka, denna magnifika, mäktiga kyrka! Här finns mycket att titta på inte minst alla de vackra fönstren av Bo Bescow.
Skara stift var det första i Sverige. ( Jag märker att det är mycket i dessa trakter jag skriver störst eller först i Sverige..hm..)
Det har anor från 1000-talet men har ändrats om och restaurerats under århundradens gång.

Skara domkyrka. De två tornen syns på långt håll. Även kallade Skara byxor (Skara böxer)…
Altaret långt där framme
Vackra berättande fönster av Bo Bescow
Bakom högaltaret finns en utställning med avtryck av sigill från kloster ,biskopar etc. Här Biskop Brynolf Algutssons från 1278 och 1281
Kryptan från troligt 1060-tal
Altaret


Turistbyrån och Gamla biblioteket finns i vackra huset mitt emot Domkyrkan. De är mycket trevliga och hjälpsamma inne på turistbyrån så här kan du få mer tips om trakten.
Om ni vill ha hjälp med att hitta sevärdheter i stan kan jag rekommendera turistbyråns broschyr Temavandringar. Då får du karta och kort historik med på vägen. Finns att ladda ner här.

Gamla biblioteket och turistbyrå

Biblioteket sägs vara ett av de första i Sverige och här finns Sveriges äldsta bok bevarad, Skaramissalet från 1100-talet. Ett stort släktforskningsrum finns för den som vill söka sina rötter. När man kommer in i gamla biblioteket fick jag som boknörd wow-känsla! Vilket bibliotek! Självaste Oscar I godkände byggandet av detta bibliotek 1859 och jag instämmer i ”godkännes”.

Vilket härligt bibliotek!!
Här har tiden stått stilla..
Skaramissalet
Gamla böcker finns det gott om
Gamla bibliotekets släktforskningsrum


Västergötlands museum
Förutom att kunna se om utgrävningarna av Kata Gård i Varnhem finns här alltid utställningen av de Bronssköldar som hittades i en åker i Fröslund. Det finns en liten biosalong där man kan välja vad man vill se mer om. Skara Medeltid med Sveriges äldsta biskopsstol finns här och konstnärinnan Agnes de Frumerie från Skövde tillhör också basutställningarna. Därutöver finns tillfälliga utställningar, se deras hemsida för att få veta vad som händer just nu.

Bronssköld från Kålland. Inte för att strida med utan till gudadyrkan.
Kan ni gissa vad detta är?! Har legat i jorden häromkring…
Det trodde ni inte va?! När senaste istiden sjönk undan var här stora hav innan det blev slättlandet.
I källaren finns utställning om Skara på medeltiden.
Jälaskrinet . Här ses latinsk inskription att det ska ha funnits relik från Johannes döpares huvud.
Det finns ett till relikskrin, Eriksbergsskrinet på His­­­toriska museet i Stockholm, som båda tros ha gjorts i Västergötland under samma tid.
Sveriges äldsta bok, Skaramissalet från 1100-talet. Delad i två. Den andra delen på Gamla bibliotekets utställning.

Utanför museet kan man vandra runt bland gamla byggnader från Skaraborg i Fornbyn. Här vet jag av erfarenhet att de har spelmansstämma men även andra aktiviteter på sommaren.

Fornbyn, Höjentorpsstugan i sommarskrud Foto: Västergötlands museum
När jag var här hängde istapparna dock kvar..


På grunden av det gamla fransiskanerklostret, S:ta Katarina från 1200-talet, är Veterinärmuseet byggt. 1775 startade här Linnés lärjunge Peter Hernqvist en veterinärutbildning. I källaren finns rester av klostret kvar.
Strax bakom finns Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)och djursjukhus.

Veterinärmuseet


Jula startade här liksom Skara SlöjdDetaljer.Jula hotell & Konferens finns även svensk konst av Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors och Peter Dahl.

Jula i Skara
Skara Slöjd-Detaljer


Bert Karlsson har gjort mycket för nutida historia med bla Skara sommarland och Marianne Grammofon AB. (Det finns många duktiga musiker och kompositörer härifrån trakterna. Se bara Melodifestivalerna.. )Nu har han, med flera, ett projekt som heter Rullebo. Smarta, billiga boende att ställa där man vill! Mycket intressant.

Minsta Rullebo , 25 kvm. Finns i flera storlekar. Foto: Rullebo.com


Gustafssons Konditori på Klostergatan 3 kan jag varmt rekommendera! Gott fikabröd och trevlig personal. Fick barndomsminne av Birgittabröd som de hade, det köpte mamma och pappa förr! (Mamma hade även tipsat om Nockes café där hon var redan på 60-talet . )
Mitt emot hade jag sån tur att det fanns en sybehörsaffär..;D Trevligt! Lite senare hittade jag en till affär med tyger mm. På Järnvägsgatan 8 ligger Maritas textil och interiör. För den som gillar sånt.. 😉 (Som ni märker är jag själv på utflykt och skriver, maken håller som bäst på hemma med Wolfie. )

Gott fika hos Gustafssons!
Många knappar finns i denna sybutik på Klostergatan
och mycket tyger och heminredning hos Maritas


Det finns ett Järnvägsmuseum som är lite klurigt att hitta till. GPS rekommenderas eller fråga någon. Det går att åka ånglok mellan Skara och Lundsbrunn på sommaren och 28 april har de tågsläpp efter vintern! 😀
Se deras sida för tidtabell mm.

Foto: SKLJ


Lundsbrunn och kurorten.
När jag körde förbi här var hela stället stängt. Detta hade jag inte hängt med riktigt. Slutet 90-talet jobbade jag extra här efter min SPA-terapeut utbildning och då var här full fart, men ok det är ett tag sedan. Jag googlar och läser på
Skaraborgs Läns Tidning om nya ägare sedan i december. De håller på att renovera och rusta upp gamla kurorten för att kunna öppna upp i år. Roligt!Lycka till!
Här har sedan 1700 talet druckits brunn ur Odenskällan, och det byggdes ett lasarett här 1817 med donation av G. Piper. Än idag är Piperska öppet.

Vatten från Odenskälla
Piperska
Mariedals slott en liten bit från Lundsbrunn. Beställt av Magnus Gabriel de la Gardie

Det var lite om Skara, och som sagt: bor du här eller har något mer att tipsa om så skriv gärna en kommentar!

Länktips:
Temavandringar
Skara turist
Skara kommun
Pilgrimsleder,
Pilgrimsleder Skaraborg
Skara Domkyrka

/M